Dé 10 mooiste kustplaatsen van Nederland (2024)

  1. Parkvakanties blog
  2. Algemeen
  3. Dé 10 mooiste kustplaatsen van Nederland

Dé 10 mooiste kustplaatsen van Nederland (1)

Door Redactie — 8 minuten lezen

Dé 10 mooiste kustplaatsen van Nederland (2)

Wat zijn de leukste badplaatsen van Nederland? Dát delen wij in dit artikel met de 10 fijnste plekjes langs de kust. In elk van déze kustplaatsen is het heerlijk toeven tijdens een mooie lentedag of (nog beter) zwoele zomerdag. Wat is jou favoriete strand spot?

Dé leukste plekjes aan het strand

Wat zon, zee en strand betreft kom je ook zéker in Nederland aan je trekken. Natuurlijk moet het weer een beetje meewerken, maar met meer dan 500 kilometer aan kustlijn heb je een ruime keus aan mooie stranden en leuke badplaatsen! De redactie van Parkvakanties maakte een lijstje met de mooiste kustplaatsen van Nederland. Je vindt ze hieronder en wat ons betreft moet je ze allemaal eens gezien hebben. Goed excuus voor een lekkere stranddag toch?

TIP: OVERNACHTEN AAN DE KUST
Wakker worden met het geruis van de zee? Boek een hotel, vakantiepark of vakantiehuis aan zee!
Booking.comHotels aan de kust bij Booking
Landal GreenParks21 kustparken in Nederland
RoompotVakantieparken aan zee (veel keuze!)
VoordeeluitjesHotels aan zee met kust-arrangement
NatuurhuisjeHuisjes aan de kust

1. Egmond aan Zee

Dé 10 mooiste kustplaatsen van Nederland (3)

De geschiedenis van Egmond aan Zee gaat meer dan 1000 jaar terug in de tijd, want de eerste huizen verschenen hier al in het jaar 977. Tegenwoordig is Egmond een van de bekendste badplaatsen in Noord-Holland, met als hoogtepunt de historische vuurtoren. Als je het leuk vind om binnen te kijken, dan kun je in de zomermaanden elke vrijdagavond terecht voor een rondleiding. Het strand van Egmond aan Zee is breed en schoon, er is een reddingsbrigade en een EHBO-post, en je hebt keus uit een aantal strandtenten waar je kunt aanschuiven voor een hapje eten.

2. Schiermonnikoog

Dé 10 mooiste kustplaatsen van Nederland (4)

Wist je dat het strand van Schiermonnikoog tot de breedste van heel Europa wordt gerekend? Een goede reden dus om hier een strandvakantie naartoe te plannen. Het meest oostelijke Waddeneiland van Nederland is een aantrekkelijke mix van strand en duinen, en het gelijknamige dorpje Schiermonnikoog heeft genoeg voorzieningen om je een tijdje te vermaken. Je kunt er een fiets huren en het eiland omcirkelen, maar ook winkelen of op het terras zitten. Na een lange dag op het strand kun je hier trouwens prima de dag afsluiten in een van de vele restaurants, waar ze koken met specialiteiten uit het Waddengebied. Meer weten? Bekijk de website van VVV Schiermonnikoog.

3. Callantsoog

Dé 10 mooiste kustplaatsen van Nederland (5)

Voor een van de oudste badplaatsen van Nederland moet je helemaal naar het hoge noorden reizen: Callantsoog ligt in de kop van Noord-Holland en vormt het perfecte decor van een dagje strand. Op het brede strand heb je volop de ruimte om te zonnen en spelletjes te doen, en in het aangrenzende duingebied kun je mooi fietsen, wandelen of paardrijden. Callantsoof zelf heeft een klein, maar gezellig centrum met tal van leuke winkels, restaurants en cafés. Op een warme dag kun je aanschuiven op het terras, in de winter is het er heerlijk opwarmen met een kop warme chocola.

4. Bloemendaal aan Zee

Dé 10 mooiste kustplaatsen van Nederland (6)

Wist je dat Bloemendaal aan Zee ook wel het Ibiza van Nederland wordt genoemd? Deze levendige badplaats ligt vlak bij Amsterdam en is een geliefd toevluchtsoord onder de hoofdstedelijke inwoners. Op het strand vind je een flink aantal gezellige strandtenten en mooie strandpaviljoens waar het tot in de late uurtjes gezellig is. Je kunt er dagverse vis eten en co*cktails drinken met uitzicht over de zonsondergang. Met name in het weekend worden er tal van feestjes gehouden, al krijg je daar als bezoeker weinig van mee: overdag is het voor jong én oud heerlijk toeven op de brede stranden.

5. Vlieland

Dé 10 mooiste kustplaatsen van Nederland (7)

Klein maar fijn: Vlieland is de ideale bestemming voor natuurliefhebbers. Het grootste deel van het Waddeneiland wordt namelijk ingenomen door uitgestrekte stranden en ongerepte duingebieden. Zelfs in de zomer heb je hier grote delen van het strand voor jezelf, en dat is de reis naar het noorden van ons land meer dan waard. Het dorp Vlieland is klein en charmant, met leuke cafés, restaurants en speciaalzaken waar ze de lekkerste producten van het eiland verkopen. Onze toptip voor Vlieland: maak een ritje met de Vliehors Express. Tijdens deze rondrit bezoek je de westkant van Vlieland en het beroemde Drenkelingenhuisje.

TIP: LUXE APPARTEMENT
Voor een fijn verblijf op Vlieland kijk eens naar de appartementen van Landal Vlieduyn. Hier hoor je 's nachts het geruis van de zee en wandel je zó het strand op!
Méér info & boekenBekijk Landal Vlieduyn

6. Bergen aan Zee

Dé 10 mooiste kustplaatsen van Nederland (8)

Bergen aan Zee staat niet alleen bekend om haar mooie strand, want het gemoedelijke kustplaatsje in het noorden van Noord-Holland wordt ook omgeven door een schitterend duingebied. Je kunt er uren wandelen zonder iemand anders tegen te komen en hebt er volop keus uit rustige stukken strand. Vanwege de mooie ligging en het schilderachtige landschap heeft Bergen aan Zee een sterke aantrekkingskracht op kunstenaars, en wordt het ook wel een kunstenaarsdorp genoemd. Een van de hoogtepunten is de jaarlijkse Kust10daagse, waarbij meer dan 250 kunstenaars hun werk laten zien.

7. Noordwijk

Dé 10 mooiste kustplaatsen van Nederland (9)

Het strand van Noordwijk is de ideale bestemming voor een dagje aan de Hollandse kust. Want ongeacht het seizoen is het hier goed toeven aan het strand. In Noordwijk heb je beschikking over een breed zandstrand, maar je loopt of fietst ook zo het duingebied in. Noordwijk is bovendien een levendig stadje waar altijd een hoop valt te beleven. Zo is het jaarlijkse Bloemencorso een ware belevenis, maar je kunt er ook lekker eten en tot diep in de nacht uitgaan. Eigenlijk heeft Noordwijk voor iedereen wel iets te bieden en dat maakt het een geliefde kustplaats in Noord-Holland.

8. Scheveningen

Dé 10 mooiste kustplaatsen van Nederland (10)

Eerlijk is eerlijk: niet alle delen van Scheveningen zien er even florisant uit. Toch blijft de Haagse badplaats een van onze favoriete kustplaatsen in Nederland. Allereerst heb je er een levendige boulevard met leuke strandtenten en restaurants. Je kunt heerlijk flaneren langs de waterkant en als je een stukje verder loopt is er altijd wel een vrij plekje op het strand te vinden. Daarnaast heb je natuurlijk pier van Scheveningen, en die is sinds een recente facelift nog maar moeilijk te weerstaan. Je vindt er enkele attracties, een handjevol leuke restaurantjes en zelfs een hotel waar je wakker wordt met uitzicht over zee.

9. Kijkduin

Dé 10 mooiste kustplaatsen van Nederland (11)

Kijkduin kun je ook wel omschrijven als het gemoedelijke broertje van Scheveningen. Het strand is er net zo mooi, maar het is er doorgaans een stuk rustiger. Er zijn minder strandtenten en er is minder bebouwing. In plaats daarvan heb je hier uitgestrekte duinpannen en een handjevol strandpaviljoens waar je lekker kan pauzeren. Ideaal dus voor gezinnen met kinderen, natuurliefhebbers en iedereen die een rustig strand prefereert boven een badplaats met veel voorzieningen.

SLAAP IN EEN STRANDHUISJE
Wil je een keer óp het strand slapen? Bij Vakantiepark Kijkduin huur je héle leuke strandhuisjes direct op het strand.
Méér info & boekenBekijk vakantiehuisjes

10. Vlissingen

Dé 10 mooiste kustplaatsen van Nederland (12)

Tijdens een bezoek aan Vlissingen zul je je al snel laten inpalmen door de charme van dit Zeeuwse stadje. Vlissingen heeft een fotogeniek en oud-Hollands centrum, maar beschikt tegelijkertijd over een heerlijk strand. Vanuit de stad heb je verschillende stranden binnen handbereik en kun je sightseeing daardoor makkelijk afwisselen met zon, zee en strand. In Vlissingen is een hoop te doen voor het hele gezin, zo vind je hier het grootste piratenpark van Nederland en leer je over het verleden van Zeeland in muZEEum. En vergeet ook niet om de beroemde Zeeuwse mosselen te proeven in een van de vele visrestaurants.

OVERNACHTINGSTIPS AAN ZEE
Blijf slapen in één van de kustplaatsen en geniet maximaal van het strand en de duinen!
Booking.comHotels aan de kust bij Booking
Landal GreenParks21 kustparken in Nederland
RoompotVakantieparken aan zee (veel keuze!)
VoordeeluitjesHotels aan zee met kust-arrangement
NatuurhuisjeHuisjes aan de kust

Vakantieparken aan de kust

En dat zijn ze dan! Onze favoriete (en niet persé de meest populaire!) kustplaatsen in Nederland. Ben je nu van plan om één of meerdere nachtjes te verblijven aan de kust bekijk dan ook zeker even onze pagina met alle vakantieparken aan de kust of bekijk ons overzicht met de mooiste strandhuisjes in Nederland.

Heb je het niet zo op zon, zee en strand? Dan zijn er alsnog vele fantastische mooie plekken in Nederland die je gezien móet hebben. Bekijk maar eens ons artikel met de mooiste bezienswaardigheden in Nederland. Wat wonen we eigenlijk in een mooi land hè? :)

Tags: Kustplaatsen , Badplaatsen , Strand , Nederland , Lijstje

Bewaar op Pinterest

Deel dit artikel via: Facebook Twitter Pinterest


Dé 10 mooiste kustplaatsen van Nederland (15)

Redactie

De Parkvakanties redactie onder leiding van Suzanne van Duijn. Boordevol vakantiepark inspiratie, ervaringen, tips, nieuws & méér. Wij ♥ van vakantieparken!


Gerelateerde artikelen

Luxe vakantiehuis aan zee? 10x Tips voor een villa aan de kust

5x De leukste badplaatsen van België

Wat te doen in Zandvoort? 15x Tips voor een leuk dagje Zandvoort

Landal Strand Resort Ouddorp Duin van boven: Wauw! (VIDEO)

50x Bijzonder overnachten in Nederland

Dormio Strand Resort Nieuwvliet-Bad aanbieding: tot 40% korting

Vakantiepark aan zee in Nederland? → 25x top kustparken

Landal Strand Resort Ouddorp Duin aanbieding: tot 40% korting

Pump track op Landal Strand Resort Ouddorp Duin geopend

7x De mooiste stranden van België

Landal Résidence Westduin: nieuwe luxe appartementen van Landal in Noord-Holland

Strandhuisje in Nederland? 10x dé leukste strandhuisjes!

Nieuw Roompot park in Noord-Holland: Strand49

De 15 mooiste stranden van Nederland

Review: Landal Strand Resort Ouddorp Duin

Dé 10 mooiste kustplaatsen van Nederland (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 5949

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.